Zeeland

home » de mogelijkheden » Een kledingadvies, kleuradvies of stijladvies in de provincie Zeeland » De provincie Zeeland

De provincie Zeeland

De provincie Zeeland ligt in het zuid westen van Nederland en heeft ongeveer 380.000 inwoners. Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. De grootste gemeente binnen de provincie is Terneuzen. Daarnaast kent Zeeland de steden Vlissingen, Goes en Zierikzee. Andere plaatsen relatief grote plaatsen zijn Hulst, Oost Souburg, Axel, Tholen, Kapelle en Heinkenszand.

Als een rode draad door de historie van de provincie Zeeland loopt de strijdt tegen het water. Het Zeeuwse wapen toont een Leeuw die worstelt met de golven en daaronder de tekst “Luctor et Emergo” (=ik worstel en kom boven). De laatste grote watersnoodramp dateert uit 1953. Om een dergelijke ramp in de toekomst te vermijden is men gestart met de Deltawerken. Een van de paradepaardjes van de deltawerken is de stormvloedkering in de Oosterschelde. Normaal stroomt zout water van de Noordzee de Oosterschelde binnen. Bij een hevige storm kan rijkswaterstaat er voor kiezen om de stormvloedkering te sluiten.

Provincie Zeeland
f Provincie Zeeland

Daar de (schier)eilanden vroeger geïsoleerd lagen, heeft iedere streek zijn eigen dialect. Ook de oorspronkelijke klederdrachten verschillen per eiland.